Magnus Karlsson



Källa: http://magnus-karlsson.nu/matte/musikochlitt.php

Matematik

Musik och litteratur

Matematik har inspirerat till musik och litteratur. Här har jag samlat lite av det jag tycker är intressant

Musik och matematik

Förutom det uppenbara att musik är svängande variationer i lufttrycket och att dessa variationer kan beskrivas med matematiska begrepp finns det andra kopplingar mellan matematik och musik.

Pythagoréerna (500-talet f v t) insåg att förhållandet mellan harmoniska toner kan beskrivas med bråktal. De upptäckte också att ju mer harmoniska toner desto enklare bråk. Ett par toner med förhållandet 2/3 i tonhöjd låter bättre ihop än ett annat med 11/17.

Gilbert Holmström fick en aha-upplevelse när han kom i kontakt med Mandelbrotmängden. Att en enkel matematisk formel kan ge upphov till komplexa (kaotiska) mönster som dessutom är vackra. Detta kan kanske ses som en parallell till den friformjazz han utövar där man inleder med ordning i harmoni och rytm för att efterhand övergå i kaotiska jazzimprovisationer.
Gilbert Holmström Quartet
Lyssna på Spotify

Matte Matik har en samling låtar med matematiskt innehåll. För att få ut så mycket som möjligt av några av dem bör du kanske ha läst högskolematte. Mattes webbplats

Mozarteffekten - att man blir en bättre matematiker av att lyssna på Mozarts musik - är dock en myt. Om den och andra musikmyter har Jesper Jerkert skrivit: Musikmyter.

Matte i litteraturen

Matematik och skönlitteratur är väl kanske inte en kombination som är alldeles vanlig. Men den finns. Några romaner som innehåller matematiska funderingar är:

Världens mått av Daniel Kehlmann.
En historisk roman om Alexander von Humboldt och Carl Friedrich Gauss. Handlar väl mer om Gauss som person än om hans matematik, men underhållande är den iallafall.

The Parrot's theorem av Denis Guedj.
Via några lådor böcker, en papegoja och ett kidnappningsdrama tar denna bok oss genom en stor del av matematiken och dess historia. Både spännande och rolig.

Röde Orm av Frans G. Bengtsson.
Här finns ett avsnitt som innehåller mycket bråkräkning och enhetsomvandling. Slå upp avsnittet om brudköpet på tinget vid Kraka sten.

Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg.
Smilla funderar på matematik, bland annat snökristallernas geometri.

Rymdväktaren och Nyaga av Peter Nilson
Mycket science fiction innehåller matematik. Peter Nilsons böcker är ett exempel väl värt att nämna. Ett utdrag ur Rymdväktaren:

- När jag var ung fanns det något som kallades datorvirus... Små program som bet sig fast vid andra program och förändrade dem. Vi hade program på några få rader som kunde tömma ett datorminne. Ninni och jag hittade på ett fullkomligt djävulskt virus som tuggar i sig vilket program som helst och förvandlar det till ett program som beräknar talet pi. Det brukar bli en märklig överraskning för den som hade tänkt sig att göra något annat...